Joukkuehaastattelu: Imatran Pallo-Veikot G-tyttöjoukkue

Julkaisemme Savo-Karjalan alueen nettisivuilla jatkossa myös joukkuehaastatteluita. Olemme pyytäneet haastatteluihin alueemme eri ikäluokan joukkueita. Haastattelut päästään aloittamaan Imatralta, G-tyttöjoukkueen luota.

Keitä olette ja mistä tulette?

Olemme Imatran Pallo-Veikkojen G-tytöt Imatralta. Joukkueessamme on 2011-2012 -syntyneitä tyttöjä 14kpl. 

Miten joukkueenne kausi on alkanut?

Kausi on alkanut hyvin. Olemme harjoitelleet ahkerasti ja kesän ensimmäiset pelitkin ovat jo takana. Kävimme pelaamassa Lappeenrannassa JunnuSuperia ja taskussa on yksi voitto ja yksi häviö. Kehitystä on näkyvissä huimasti! Osa tytöistä on myös käynyt pelaamassa F-tyttöjen mukana muutamia pelejä. 

Miltä kesä näyttää? Onko teille tulossa paljon pelejä? Lähdettekö leirille mukaan?

Kesä näyttää mukavalta! JunnuSuper-turnauspäiviä on Lappeenrannassa 3 kappaletta ja Imatralla 1. Näiden lisäksi osallistumme kesäkuun lopussa Junnusuper päiväleirille Lappeenrannassa ja kesän kruunaa heinä-elokuun vaihteessa oleva Naperoleiri Kankaanpäässä, mikä on tyttöjen ensimmäinen leiri!

Kuvailkaa joukkuettanne 3 adjektiivilla; millainen joukkueenne on? Mikä tekee juuri Teidän joukkueestanne parhaan?

Joukkueemme on iloinen, innostunut ja hauska! Harkoissa on kiva käydä.

Miksi pesäpallo on paras laji? Miksi pesistä kannattaa harrastaa?

Pesis on paras laji, koska syöttäminen, lyöminen ja kiinniottaminen on kivaa. Voittaminen ja juoksujen saaminenkin on mukavaa. Pesäpalloa kannattaa harrastaa koska se on kivaa ja sieltä saa uusia kavereita.

Mitä terveisiä haluaisitte lähettää muille seuroille, joukkueille, pelaajille?

Hyviä pelejä ja onnea peleihin! 🙂

Kuka on teidän joukkueenne lempipelaaja Superpesiksessä?

 Lempparipelaaja miesten superpesiksessä on ehdottomasti kummipelaajamme Sami Partanen IPV:stä!

SiiPe Charity -hyväntekeväisyysottelu 9.7. – mukana myös Kimmo Timonen

Siilinjärven Pesis järjestää SiiPe Charity -nimellä kulkevan hyväntekeväisyysottelun tiistaina 9.7. SiiPe saa tuossa ottelussa vastaansa viime kauden hopeajoukkueen Kouvolan Pallonlyöjät. Hyväntekeväisyysottelulla kerätään rahalahjoitus Kime4Kids -organisaatiolle. 

SiiPe Charity -otteluun on vapaa pääsy yleisölle. Vapaan pääsyn mahdollistavat otteluisäntä Yara Suomi, ottelun pääyhteistyökumppani Siilinjärven kunta sekä muut ottelun yhteistyökumppanit. Hyväntekeväisyyspotti koostuu SiiPen yhteistyökumppaneiden ja SiiPen lahjoituksesta. 

– SiiPen arvoihin kuuluu muun muassa välittäminen ja hyväntekeväisyysottelu on uudenlainen keino osoittaa tuota välittämistä. Haluamme rakentaa ottelusta, myös hienon elämyksen savolaiselle pesisyleisölle, SiiPen toiminnanjohtaja Marko Heikkinen kertoo. 

Paikalla Kimmo Timonen sekä tuore jääkiekon maailmanmestari Eetu Luostarinen 

SiiPe Charity -ottelussa SiiPe luovuttaa hyväntekeväisyysshekin Kime4Kids ry:n perustajalle entiselle huippujääkiekkoilijalle Kimmo Timoselle, joka saapuu katsomaan ottelua. Kime4Kidsin perinteinen Charity Golf -tapahtuma järjestetään Siilinjärven Tarina Golfissa saman viikon lauantaina 13.7.2019 jo 10. kertaa. 

SiiPe Charity -tapahtumassa nähdään myös tuore jääkiekon maailmanmestari ja vastikään kolmen vuoden NHL-sopimuksen Carolina Hurricanesin kanssa solminut siilinjärveläislähtöinen jääkiekkoilija Eetu Luostarinen. Eetun mukana tapahtumaan saapuu jääkiekon MM-kultamitali, jota yleisö pääsee ihailemaan. ”Eikka” ei ole vieras näky Mantulla ja pesiskentillä. Pesäpallossa Eetu Luostarisen kasvattajaseura on SiiPe, kun hän pelasi pesäpalloa aina D-ikään saakka. Eetun veli Tommi Luostarinen on SiiPen Superpesisjoukkueen kakkospelinjohtaja. 

– Olemme järjestäneet Yaran kanssa viime vuosina aina kauden avausottelun ilmaisotteluna ja nyt halusimme lähteä kehittelemään ilmaisottelun ympärille jotain uutta. Talvella selvitimme yhteistyön mahdollisuutta Kimmo Timosen Kime4Kidsin organisaation kanssa ja he halusivat lähteä mukaan tapahtumaan. Ajankohdaksi valikoitui luonnollisesti sama viikko Charity Golfin kanssa, Heikkinen valoittaa SiiPe Charity -ottelun taustoja. 

Kime 4 Kids – Lasten ja nuorten puolesta 

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea aatteellisesti ja taloudellisesti Kuopion seudun lasten ja nuorten terveyttä ja urheiluharrastustoimintaa sekä edistää sairaiden lasten hoitoa ja harrastusmahdollisuuksia sekä urheiluharrastusten leviämistä paikkakunnalla. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää hyväntekeväisyystoimintana urheilutapahtumia, lasten ja nuorten leirejä, retkiä ja juhlia. Yhdistys pyrkii myös tukemaan sairaiden lasten hoito-oloja sekä avustamaan harjoitusmahdollisuuksien järjestämisessä Kuopion seudun lapsille ja nuorille. 

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi vastaanottaa lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja. Lisäksi yhdistys voi järjestää asianomaisella luvalla arpajaisia, rahankeräyksiä, myyjäisiä ja huvitilaisuuksia, joilla kerätään varoja yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen.

SiiPe Charity -hyväntekeväisyysottelu SiiPe – Kouvolan Pallonlyöjät tiistaina 9.7.2019 klo 18.00 Mantun pesäpallostadionilla. Otteluun on vapaa pääsy. 4

Alueemme uudet Superpesis tuomarit – Jenny ja Kalle

Savo-Karjalan alueella kaksi uutta, nuorta tuomaria, nostettiin tälle kaudelle Superpesis tuomareiksi. Jenny Ikälä Lappeenrannasta ja Kalle Hämäläinen Kuopiosta. Esitimme molemmille tuomareille samat kysymykset.

Jenny Ikälä

Kuka olet ja mistä tulet?

 Jenny Ikälä Lappeenrannasta.

Miten ja milloin innostuit mukaan pesiksen tuomaritoimintaan?

Tuomariura taisi käynnistyä ensimmäisen kerran d-tyttönä, kun taskurahan perässä lähdin pelejä viheltämään. Muutto Pohjois-Karjalaan lukioon toi muutaman vuoden  tauon tuomarointiin, mutta lopulta pilli löytyi kaapin pohjalta uudestaan käyttöön. Olen aina tykännyt haastaa itseäni ja mennä epämukavuusalueelle, joten se on varmasti yksi syy miksi lähdin kehittämään itseäni tuomarina.

Mitä tuomarina työskentely ja tuomaritoiminta on sinulle antanut / opettanut?

Olen melko monipuolisesti mukana pesäpallon parissa, joten ainaki inhimillisyyttä tuomareita kohtaan myös muissa rooleissa pesiskentällä ollessa (esim pelinjohtajana). Olen myös tuomarileirien ja tuomaroinnin kautta tutustunut uusiin ihmisiin, joita ilman olisin kyllä menettänyt paljon!

Mitä ajatuksia heräsi, kun kuulit, että sinut on nostettu Superpesis tuomariksi?

Taisi leuka loksahtaa auki ja pieni paniikki hiipiä ajatuksiin, en ollut edes ajatellut moista vaihtoehtoa kohdallani. Olen kuitenkin melko määrätietoinen, joten päätin kokeilla onneani ja tarttua haasteeseen.

Miten kausi on lähtenyt liikkeelle? Minkälaisia olivat ensimmäiset kokemukset Superpesisotteluista?

Tähän asti on mennyt todella hyvin. Aloitin kauden jo hallipeleistä, mikä hieman helpotti ulkokauden avausta. Ensimmäiset pelit ovat kyllä jännittäneet todella paljon, mutta uskon sen tuovan positiivisen latauksen peleihin.

Mitkä ovat sinun tavoitteesi tuomarina?

Jaa-a en ole hirmuisesti luonut tavoitteita itselleni, menen enemmän päivä ja kausi kerrallaan eteenpäin. Jos jotain tavoitetta pitäisi sanoa, niin varmaankin naisten Itä-Länsi -ottelun viheltäminen joku vuosi olisi palkitsevaa ja mukava kunnianosoitus hyvin tehdystä työstä. Sinne on kuitenkin vielä matkaa!

Suositteletko tuomaritoimintaan lähtemistä nuorille pelaajille ja miksi?

Ehdottomasti! Vaikka panostus olisikin enemmän pelaajauraan, opettaa tuomarointi pesäpallon sääntöjä ja erikoistilanteiden pelaamista, joka taas vie pelaajauraa eteenpäin. Vaikka sama laji onkin kyseessä, tuomarina sitä katsoo hieman eri näkökulmasta, mikä kyllä varmasti opettaa lajin saloja kaikille!

Mitä haluaisit sanoa niille pelinjohtajille (lasten tai aikuisten), jotka usein arvostelevat ja kyseenalaistavat tuomareiden päätökset?

Toivoisin pelinjohtajien ymmärtävän, että tuomaritkin ovat vain ihmisiä. Jos pelaajat tekevät virheitä, miksi tuomarilta odotetaan lähes aina virheettömyyttä? Turha suun soittaminen ei ole eduksi kenellekään, asiallinen keskustelu tilanteista opettaa molempia osapuolia enemmän. Etenkin nuorten peleissä annetaan tuomareille mahdollisuus harjoitella, ihan niin kuin pelaajatkin harjoittelevat ja opettelevat 🙂

Mieleen painuvin kokemuksesi tuomarina toimiessasi pesiskentiltä?

Tällä hetkellä varmaankin A-poikien Itä-Länsi -ottelun tai ratkaisevan finaalin viheltäminen, tunnelataus pelissä oli kokemisen arvoinen!

Kalle Hämäläinen

Kuka olet ja mistä tulet? 

Kalle Hämäläinen, 22-vuotias pojankloppi Savon syvämmestä eli Kuopijosta. Pesäpallon suurfani ja jonkin sortin viheltelijä. Kasvanut Puijon tornin varjossa pesäpallokentän nurmea kuluttaen.

Miten ja milloin innostuit mukaan pesiksen tuomaritoimintaan?

Olen pienempänä poikana tehnyt joitain tuomarointeja junnupeleissä sekä leireillä vastuuvuorojen hoitamisessa, mutta todellinen tuomaritoiminta taisi alkaa vuonna 2011 eräästä hauskasta sattumuksesta. Oli Puijon Pesiksen miesten Ykköspesisjoukkueen kauden avauskotiottelu ja olin istuskelemassa katsomossa äitini kanssa. Yhtäkkiä stadionin rappusia ylös harppoo sen aikainen PuPe:n puheenjohtaja Mika Määttänen, tulee luokseni ja kysyy: ”Etkös sinä Kalle osaa heiluttaa laikkaa?” Seura oli unohtanut hankkia peliin takarajatuomarin, ja vartti ennen pelin alkua minut työnnettiin tuomarikoppiin, raitapaita päälle, laikka käteen ja kentälle. Teinkin tuona kesänä kaikki PuPe:n takarajavuorot edustuksen peleissä. Olisiko ollut sama vuosi tai seuraava kesä, kun alueen pitkäaikainen tuomari Pertti Kinnunen soitteli ja kyseli minua yllättäen Nerkoolle kakkospesälle miesten suomensarjan otteluun. Noh, se meni jotenkuten hyvin, ja kohta huomasinkin olevani mukana alueen peleissä pesätuomarina. Tästä seuraavana vuonna eräs alueen B-tuomari oli kovassa pesätuomarin tarpeessa MYPin otteluun ja oli kuullut, että toimin alueella aputuomarina. Noh, tämä tuomari, Määtän Matti, tuomaritoimintani ”mentori”, soitteli ja kysyi, pääsisinkö pesälle aputuomariksi. Ja siinähän kävi niin, että tänä vuonna taitaa olla neljäs tai viides kausi, kun Matin porukassa viheltelen aputuomarina. Samalla olen noussut D-tuomarista C-tuomariksi ja tälle kaudelle S-tuomariksi.

Mitä tuomarina työskentely ja tuomaritoiminta on sinulle antanut / opettanut?

Varmaankin lisäannoksen päättävyyttä ja monenlaisten asioiden yhtäaikaista hallintaa. Tämän lisäksi kyllä paljolti lisää ymmärrystä lajista ja aivan uusia nyansseja lajin seuraamiseen katsomosta tai telkkarista. Paineensietokyky on kehittynyt kanssa vielä entisestään kilpaurheiluajoista. 

Mitä ajatuksia heräsi, kun kuulit, että sinut on nostettu Superpesis tuomariksi?

Ehkä ensimmäiseksi ihmetys, että nyt on jollekin sattunut pahemman luokan kirjoitusvirhe, eihän minun nimeni voi olla tuolla listassa muiden huipputuomareiden seassa. Sen jälkeen ehkä jännitys siitä, että mitenhän sitä tuolla kovissa peleissä pärjää.

Miten kausi on lähtenyt liikkeelle? Minkälaisia olivat ensimmäiset kokemukset Superpesisotteluista?

Ihan tuo mukavasti on pyörähtänyt liikkeelle. Tähän mennessä ollut vasta kaksi ”omaa” miesten ykkösen peliä, ne on mennyt aikaslailla nappiin paria pientä kosmeettista virhettä lukuun ottamatta. Tämän lisäksi olen päässyt kiertämään muutamia miesten superin pelejä kakkostuomarina.

Ehkä ensimmäinen kokemus miesten ykkösen pelistä oli, että eihän tämä pesäpalloa kummempaa olekaan. Samoilla säännöillä ja samalla pallolla sitä pelataan kuin C-tasonkin peleissä. Hienoa ensimmäisessä pelissä oli myös se, että pääsin viheltämään sen junnuvuosieni kotikentällä Puijolla, jossa on tämän lyhyen elämän aikana tullut vietettyä tunti jos toinenkin rakkaan lajin parissa. 

Mitkä ovat sinun tavoitteesi tuomarina?

Kyllähän tässä pitkää tuomariuraa tavoittelee. Seuraavat vuodet ovat hieman kysymysmerkin alla opiskelu- ja työkuvioiden takia, mutta kunhan elämäntilanne tasaantuu, olisi huikeaa pystyä viheltämään säännöllisesti, ehkä jopa miesten superin tasolla.

Suositteletko tuomaritoimintaan lähtemistä nuorille pelaajille ja miksi?

Ehdottomasti! Sääntötuntemuksesta ja tuomaritoiminnan tietämisestä ei ole kuin hyötyä myös pelaajan roolissa. Ja kyllä tästä voi ihan kesätyön tehdä, ei ole itseni tarvinnut viimeiseen 4 vuoteen miettiäkään muita kesätyökuvioita.

Mitä haluaisit sanoa niille pelinjohtajille (lasten tai aikuisten), jotka usein arvostelevat ja kyseenalaistavat tuomareiden päätökset?

En ole kertaakaan muuttanut tuomiotani urputtamisen tai huutamisen perusteella, mutta asiallisen keskustelun jälkeen olen joskus muuttanut tuomiotani oikeaan tuomioon. Kentällä huutaminen ja meuhkaaminen tekevät vain pelinjohtajista naurunalaisia ja tuo äkkiä huonoa mainetta koko joukkueelle. Tunteet kuuluvat tähän lajiin tietyssä mittakaavassa, mutta ylilyönnit ja aivan tarpeeton suunsoitto menevät arvostusasteikollani ihan häntäpäähän. Liian moni hyvä tuomariura on päättynyt aivan turhanpäiväiseen suunsoittoon ja todella asiattomiin kommentteihin pelaajien ja pelinjohtajien toimesta. Tuomari kyllä tietää, jos joskus jokin tilanne tai pesäkilpa on mennyt väärin ja varmasti yrittää petrata ja kehittyä siitä seuraavaan tilanteeseen/peliin. Me tuomarit olemme kanssa vain ihmisiä, mutta yleensä ainoita kentällä, jotka katsovat tilanteita täysin puolueettomasti, sääntökirjan tuntien ja pesäkilpoihin harjaantunein silmin. Mutta silti mekin teemme joskus virheitä. Mutta pelejä ei näihin virheisiin ole koskaan hävitty tai voitettu, kyllä se tulee kentällä pelaavista joukkueista.

Ja on se tosiasia, että todella todella täpärissä tilanteissa, saattaa pesäkilvat joskus kääntyä urputtavaa joukkuetta vastaan helpommin. Hyvin harvoin, mutta joskus.

Mieleen painuvin kokemuksesi tuomarina toimiessasi pesiskentiltä?

Kyllä tähän täytyy nostaa tyttöjen Superpesiksen Itä-Länsi ottelu viime kesänä. Päästiin Varkauden Ada Rothströmin kanssa viheltämään hieno ottelu uudella Kerubi-stadionilla Joensuussa tuhatpäisen yleisön edessä. Se kokemus säväytti kyllä.

Valmentajahaastattelu: Jani Repo, IPV E-pojat

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Jani Repo ja asustelen Imatralla, Linnalassa ”kolmospuolella”. Syntyisin Saarelta. Joku on saattanut kuulla muistakin Saaren Urheilijoiden kasvateista, mm. Valkeapää ja Partanen.

2. Toimit Imatran Pallo-Veikkojen E-poikien valmentajana. Kauanko olet valmentanut kyseistä joukkuetta? Entä kauanko valmennusuraa on yhteensä takana?

Tämän nykyisen porukan mukana ollut nyt muutaman vuoden. Valmennusuraa yhteensä takana jo noin 20v.

3. Millainen joukkue teillä on?

Meillä on pitkästä aikaa kaksi joukkuetta jalkeilla (kilpa- ja pelisarjan joukkue). Saatiin poikia tuolta nuoremmista junnuista apuun ja näin voidaan pyörittää kahta joukkuetta.

4. Millainen kesä teillä on tulossa? Mihin sarjoihin osallistutte, lähdettekö leirille?

Pelataan Junnusuperia, aluesarjoja peli/kilpa ja leirille lähdetään peli- ja kilpasarjaan. Vaatii useamman pelinjohtajan, että tämän saa vedettyä läpi.

5. Pelaatko / oletko joskus pelannut itse pesistä?

Yhtään virallista peliä en oo ikinä pelannut. Mutta muksujen pihapelit kyllä työllistää lähes päivittäin.

6. Mikä on valmentamisessa parasta?

ARKI!! Vaikka onnistuneet treenit. Näkee pelaajien kehittymisen.

7. Miksi kannustaisit muita ryhtymään mukaan valmennuspuuhiin?

Tässä pääsee aina hienosti eroon kaikesta ”muusta.” Joku saattaa käydä joogassa, toinen kalassa ja kolmas yöllä tanssimassa. Valmennushommat toimii samalla tavalla harrastuksena. Lisäksi peleistä saatavia voiton ja tappion fiiliksiä on vaikea saada muualta.

Kiitos Janille haastattelusta ja tsemppiä @ipvepojat kesän peleihin!

Valmentajahaastattelu: Anne Pulkkinen ja Salla Huovinen, PKP & JoU C-tytöt

Tällä kertaa saammekin haastatteluun valmentajaparin. Anne sekä Salla ovat jo useamman vuoden valmentaneet yhdessä Puurtilan Kisa-Poikien ja Joroisten Urheilijoiden C-tyttöjen yhdistelmäjoukkuetta. Nyt pääsemme tutustumaan näihin naisiin ja heidän valmennusuraansa enemmän!

Anne Pulkkinen
  1. Kuka olet ja mistä tulet?

Anne: Olen Anne Pulkkinen. Kotoisin olen Kuhmosta, Varkaudessa olen ollut vuodesta 1996 asti. 

Salla: Olen Salla Huovinen Joroisista.

  • Toimitte Puurtilan Kisa-Poikien ja Joroisten Urheilijoiden C-tyttöjen yhdistelmäjoukkueen valmentajina. Kauanko olette valmentaneet kyseistä joukkuetta? Kauanko teillä on omaa valmentajauraa yhteensä takana?

Anne: Yhdistelmäjoukkueena alkaa 3. kesä. Osalla joukkueen tytöistä alkaa 7. kesä. Olen ollut joukkueen mukana nämä 7 vuotta tavalla tai toisella, pari ensimmäistä vuotta hieman vähemmän, sen jälkeen hyvinkin tiiviisti. Varkaus-Joroinen akselilla tapahtuneen valmennuksen lisäksi olen valmentanut aikoinaan Kuhmon Kivan tyttöjunioreita muutaman vuoden ajan.

Salla: Annea kompaten joukkueen runko on ollut kasassa jo seitsemän vuotta ja yhdistelmäjoukkueena meillä on menossa kolmas vuosi. Valmennuspuuhissa olen ollut mukana saman verran. Kaiken kaikkiaan olen ollut valmentajana kymmenen vuotta.

  • Millainen joukkue teillä on?

Anne: Joukkueemme koostuu 13:sta 2002-2005 syntyneestä tytöstä. Joukkue on harjoitellut yhteisharjoituksissa talvikauden todella ahkerasti. Tämä on hitsannut joukkuetta entistä enemmän yhteen ja sitä kautta joukkuehenki on loistava.

Salla: Meidän joukkueemme koostuu 14-16 – vuotiaista hyväkäytöksisistä ja iloisista nuorista urheilijatytöistä.

  • Millainen kesä teillä on tulossa? Mihin sarjoihin osallistutte, lähdettekö leirille?

Kesällä 2019 pelaamme Savo-Karjala alueen C-tyttöjen aluesarjaa. Lisäksi lähdemme Hyvinkäälle Nuorisoleirille. Jo alkukauden peleissä on näkynyt ahkera talvikauden harjoittelu. Odotankin mielenkiinnolla kesän pelejä, tytöt pystyvät mihin vaan 🙂

  • Pelaatko / oletko joskus pelannut itse pesistä?

Anne: Olen aikoinaan pelannut Kuhmon Kivan riveissä pesäpalloa junioreissa sekä naisten maakuntasarjassa. Pelivuosia tuolloin taisi kertyä noin 10 vuotta. Viime kesänä lähes 20 vuoden tauon jälkeen puin ylleni jälleen pelipaidan, kun Joroisten Urheilijoiden naisten maakuntasarjan pari viimeistä peliä kaipaili pelaajia. Tänä kesänä olisi tarkoitus pelata PK-P:n harrastepesiksen joukkueessa.

Salla: Pelasin itse d-tytöistä ylöspäin kaikki juniorisarjat sekä maakuntasarjasta naisten ykköspesikseen Puurtilan Kisa-Pojissa ja kymmenen viimeistä vuotta naisten superpesistä Ikaalisissa, Viinijärvellä, Ylihärmässä ja Siilinjärvellä. Yhteensä pelivuosia tuli 18.

Salla Huovinen ja vieressä tytär Tiia.
  • Mikä on valmentamisessa parasta?

Anne: Valmentamisessa parasta on nähdä pelaajien kehittyminen. 

Salla: Parasta valmentamisessa on nähdä onnistumisen ilo ja pelaajien kehitys vuosien varrella ja tietysti leirit! 

  • Miksi kannustaisit muita ryhtymään mukaan valmennuspuuhiin?

Anne: Valmentajia tarvitaan jatkuvasti. Joukkueen kasaan saamiseksi ehdoton edellytys on valmentaja(t). Mitä nuoremmista junioreista on kyse, sen enemmän käsiä harjoittelun läpiviemiseksi tarvitaan. Tällöin pystytään tarjoamaan pelaajille tarpeeksi yksilöllistä ja taitotasoon perustuvaa ohjausta. Valmentaminen vaatii sitoutumista. Kun joukkueen saa myös sitoutumaan, on oppiminen molemmin puolista. Joukkueen sekä sen yksilöiden kehittyminen ja sitä kautta onnistuminen antaa virtaa myös valmentajille. Ja kyllähän valtakunnalliset leirit ovat kesän kohokohtia myös valmentajille. Leireillä ollaan vielä enemmän ”yhtä suurta perhettä”.

Salla: Minulle pesis on elämäntapa ja valmentajana pääset kokemaan ja näkemään kaikki mahdolliset ja mahdottomat tunneskaalat, mitä urheilu voi antaa. Lisäksi voit tarjota lapsille/nuorille mahdollisuuden harrastamiseen lähtemällä rohkeasti mukaan valmennuspuuhiin.

Tsemppiä Sallalle ja Annelle sekä koko PKP:n C-tyttöjoukkueelle kesän peleihin!

Pelaajahaastattelu: Juha Puhtimäki, Joensuun Maila

Kuva: Joensuun Maila / Joona-Pekka Hirvonen

Jatkamme alueemme toimijoiden esittelyjä ja otamme mukaan pelaajat eri sarjatasoilta. Ensimmäisenä pelaajahaastattelussa vuoron saa viime kauden Suomenmestarin Joensuun Mailan lukkari ja pudotuspelien arvokkaammaksi pelaajaksi valittu Juha Puhtimäki.

  1. Kerro pelaajaurastasi. Kauanko olet pelannut? Missä eri seuroissa olet pelannut pesistä? Miten päädyit pelaamaan pesistä?

– Olen mennyt ensimmäisen kerran treeneihin 5-vuotiaana ja siitä on menty ilman katkoja tähän päivään asti.

– Superpesistä olen pelannut Seinäjoen Maila-Jusseissa, Nurmon Jymyssä, Koskenkorvan Urheilijoissa, Hyvinkään Tahkossa ja nyt Joensuun Mailassa. Muitakin seuroja on tullut edustettua alemmilla sarjatasoilla tai juniorina, mutta taitaisi lista venyä turhan pitkäksi 😊

– Pesäpallo on ollut osa elämää oikeastaan aina, sillä isäni oli aikoinaan Mestaruussarjatason tuomari, joten pesiskentät on ollut todella tuttu paikka aina. Ja kyllähän mieskin oli tosi innostunut heti pienestä asti. Räpylä, maila ja pallo olivat vakiovarusteet melkein aina, kun lähdettiin kentälle.

2. Olet pelipaikaltasi lukkari. Miten juuri tämä pelipaikka valikoitui sinulle?

– Itseasiassa se on käynyt aikalailla vahingossa. Minut valittiin F-poikien Itä-Länteen Loimaalla 1994 ja ennen peliä huomattiin, että joukkueessa ei ollut lukkaria. Olin pelannut muutamia yksittäisiä vuoroja lukkarina ja kun isä oli pelissä pelinjohtajana, niin hän kysyi että menisinkö syöttämään. Ja siitä sitten homma lähti käyntiin 😊

3.Siirryit vuosi sitten Hyvinkäältä Joensuuhun pelaamaan. Mitä olet tykännyt asua sekä pelata Joensuussa?

– Joensuu on kyllä hieno urheilukaupunki ja ihmiset ovat todella mukavia. Joukkue on myös täynnä hienoja tyyppejä, jotka ovat tosi sitoutuneita meidän juttuun, joten kun siinä saa olla mukana, niin pesäpalloilijan elämä on oikein mahtavaa! Yleisö on myös oppinut elämään meidän mukana tosi hienosti, mikä vain parantaa meidän fiilistä kentällä.

4. Viime kautenne huipentui Suomenmestaruuteen ja sinut valittiin pudotuspelien arvoikkaammaksi pelaajaksi. Mitä odotat tältä kaudelta?

Kuva: Joensuun Maila / Joona-Pekka Hirvonen

– Suomen Mestaruutta. Se on ainut tavoite tälle kaudelle. Montaa joukkuetta ei ole pystynyt ottamaan tuplaa ja siihen porukkaan olisi mahtava liittyä!

5. Sinut nähdään usein myös hevosten ja ravien parissa. Mitä kaikkea teet hevosurheilun puolella? Miten pesäpallon ja hevosurheilun yhteensovittaminen onnistuu? Onko sinulla omaa hevosta?

– Minulla on yksi oma valmennettava Joensuussa, jonka kanssa tulee harrastettua joka viikko useamman kerran. Kimppahevosia on maailmalla muutama lisää, mutta PesisKimppa on varmasti tunnetuin projekti pesäpalloihmisille. Kimpassa on kaksi ravihevosta, lämminverinen Carleman ja suomenhevonen Kevinin Tähti, joiden matkassa kimppalaiset pääsevät elämään normaalia ravihevosen arkea. On ollut hienoa nähdä mukana paljon ensikertalaisia molempien lajien puolelta, jotka ovat olleet tosi innokkaasti mukana hevosten elämässä 😊

– Aikataulut on välillä aika hankalat soviteltavat, mutta onneksi meikäläisellä on muutamat apukädet auttamassa, joihin voi luottaa ja keitä pitää kiittää isosti, että voin harrastaa raveja tässä mittakaavassa 😊

6. Sinulla on paljon faneja. Mitä haluaisit sanoa kaikille niille nuorille pesäpallolupauksille, jotka haaveilevat olevansa jonain päivänä sinunlaisesi huippupelaaja?

– Harjoitelkaa monipuolisesti ja niin että tekeminen on suurimmaksi osaksi mielekästä. Välillä joutuu tekemään jotain, mikä ei aina ole niin mukavaa, mutta yleensä ne treenit on niitä parhaita kehityksen kannalta. Ja ennen kaikkea, seuratkaa paljon pelejä! Pelisilmä kehittyy parhaiten pelaamalla ja pelejä katsomalla. Ja tottakai, tulkaa rohkeasti juttusille pelien jälkeen tai missä nähdäänkin 😊

Tsemppiä Putelle sekä Joensuun Mailalle pesiskauteen 2019!

Twitter@putt321
Instagram@putt321

Junioripäällikköhaastattelu: Aurora Mäkinen, Puijon Pesis

Kuka olet? Taustaa sinusta, perustiedot, koulutustausta

Nimeltäni Aurora ja iältäni 21-vuotias. Kotoisin olen Laitilasta, Varsinais-Suomesta, mutta tällä hetkellä asun Kuopiossa. Valmistuin ylioppilaaksi Kuortaneen Urheilulukiosta keväällä 2017, jonka jälkeen opinnot jatkuivat Kuortaneen Urheiluopistolla liikunnanohjauksen perustutkinnon parissa. Kuortaneen Urheiluopistolta valmistun nyt keväällä liikuntaneuvojaksi ja personal traineriksi.

Mitä teet vapaa-ajallasi? Mitä harrastat?

Suurin osa vapaa-ajastani kuluu pesäpallon ja liikunnan ympärillä. Oman harjoittelun sekä pelaamisen, juniorijoukkueiden valmentamisen ja ihmisten terveyden sekä hyvinvoinnin edistämisen ohella ehdottomia suosikkejani ovat luonnossa lenkkeily, laskettelu ja sulkapallon pelaaminen sekä kaikenlainen aktiivinen toiminta.

Miten päädyit junioripäälliköksi? Kauanko olet nyt ollut kyseisessä työssä?

Olin työharjoittelussa seuralla, kun kuulin seuran hakevan uutta junioripäällikköä. Hakemuksessa esitetyt junioripäällikön ominaisuudet täsmäsivät omiin ominaisuuksiini, joten päätin muiden kannustamana tarttua tilaisuuteen ja kokeilla jotain minulle uutta ja erilaista. Olin aiemmin jo miettinyt mahdollista työtä pesäpallon parista. Junioripäällikön töitä olen tähän mennessä tehnyt nyt pari kuukautta.

Millaista on ollut junioripäällikön työ tähän mennessä?

Tähän mennessä junioripäällikön työ on suurimmaksi osaksi ollut uuden opettelua ja työnkuvaan tutustumista sekä kesän pesäpallotapahtumien suunnittelua.

Pelaat tällä kaudella Puijottarissa. Millaista kautta odotat?

Odotan tulevalta kaudelta onnistumisia sekä yksilö- että joukkuetasolla. Puijottarissa pelaamiselta odotan oppivani myös savolaista tuulettamista.

Kerro pesistaustastasi. Kauan olet pelannut? Missä joukkueissa olet pelannut? Mikä on pelipaikkasi?

Aloitin pesäpallon pelaamisen 8-vuotiaana Laitilan Jyskeen F-tytöissä kaverini innostama. Tuleva kausi on siis 14. kausi pesäpallon parissa. Muita seuroja, joita olen kasvattajaseurani Laitilan Jyskeen lisäksi edustanut, ovat Rauman Fera ja Jyväskylän Kirittäret. Ulkopelissä pelaan lukkarina ja sisäpelissä päätehtäväni on eteneminen.

Mitä työtehtäviä kuuluu sinulle junioripäällikön työssäsi?

Junioripäällikkönä työtehtäviini kuuluu pesisliikkarin/liikuntaleikkikerhon ja perhepesiksen suunnittelu- ja organisointitehtävät sekä ohjaaminen. Lisäksi vastaan pesiskoulun ja kouluvierailujen suunnittelusta ja organisoinnista yhdessä pesiskoulurehtorin kanssa. Myös juniorivalmentajien tukeminen ja ohjaaminen sekä junioritoiminnan sidosryhmäyhteistyö päiväkotien, koulujen, lähialueen pesäpalloseurojen sekä muiden urheiluseurojen kanssa kuuluu työtehtäviini junioripäällikkönä.

Puijon Pesis nettisivut

Puijon Pesis facebookissa

Puijottaret facebookissa

Mukaan maakunnalliseen kuntopesikseen?

Savo-Karjalan alueella jokaisessa neljässä maakunnassa pelataan oma aikuisille tarkoitettu kuntopesissarja. Sarjassa pelataan kesän aikana yleensä 8-10 ottelua, jotka pelataan pääsääntöisesti turnausmuotoisena.

Kuntopesikseen voi ilmoittautua mikä tahansa harrasteryhmä, joka haluaa pelata pesistä huumorimielellä ja nauttia pelaamisen ilosta. Sarjassa pelataan sekajoukkueilla (joukkueessa vähintään 3 naista) ja ns. harrastepesis säännöillä, jotka ovat hieman poikkeavat normaalista pesiksen säännöistä. Suurimpina eroina ovat vuoronvaihto sääntö, joka tapahtuu sen jälkeen, kun kaikki sisäpelaajat ovat päässet kerran lyömään ja kolme paloa on syntynyt. Mikäli ensimmäisellä kierroksella palot eivät ole täynnä, niin toista lyöntikierrosta jatketaan, kunnes kolme paloa on täynnä, tai viimeistään silloin kun kaksi kierrosta on lyöty. Muita tärkeimpiä poikkeuksia ovat mm. se, että tolppasyöttö kielletty ja harhaheitolla saa edetä vain yhden pesän yli. Ottelut pelataan naisten kentällä ja naisten pallolla ja etulaittoman rajana käytetään suoraa kotipesä viivaa.

Viime vuonna kuntopesiksellä on maakunnasta riippuen mukana 3-6 joukkuetta, joten uusia joukkueita kaivataan mukaan jokaiseen sarjaan.

Sarjamaksu on 30 € ja lisäksi jokaisen pelaajan tulee lunastaa itselleen PPL:n harrastepassi, vakuutukseton 10 € tai vakuutuksellinen 39 €.

Ilmoittautuminen sarjaan tulee tehdä 15.5 mennessä täällä.

Lisätietoja sarjasta, säännöistä ja muusta kuntopesikseen liittyvistä asioista voi tiedustella aluevastaavalta.

SEURAESITTELY: JUVA PESIS

Juvalla pesäpalloa on pelattu jo 1930 -luvulta alkaen. Ensimmäiset viralliset pesäpallo-ottelut on pelattu paikallisen suojeluskunnan toimesta. Sotien jälkeen pesäpalloharrastusta jatkettiin Juvan Urheilijoiden toimesta.

Kuva suojeluskuntajoukkueesta.

Vuonna 1950 perustettiin pesäpallon erikoiseura Juvan Pallo, joka sai vuonna 1951 Juvan Urheilijoiden suomensarjapaikan. Vuonna 1986 Juvan Pallo nousi miesten ykköspesikseen ja kymmenen vuotta myöhemmin seura pelasi ensimmäisen Superpesis -ottelunsa. Superpesiksessä seura pelasi kolme vuotta.

Kuva 1960 -luvun joukkueesta.

Vuonna 2001 perustettiin toinen pesäpallon erikoisseura Juvan Nuorisopesis. Nuorisopesis pelasi historiansa aikana naisten ja miesten Suomensarjaa sekä maakuntasarjaa. Seuralla on parhaimmillaan ollut 150 lisenssipelaajaa. Viime kaudella seuran lisenssimäärä oli 69 kpl.

Pitkän historiansa aikana Juvasta on tullut perinteikäs pesäpallopaikkakunta, joka tunnetaan varsin hyvin sen sinisestä kentästä.

Juva Pesis ry

Juva Pesis Ry (JuPe) perustettiin 09.01.2019.  Seuran tarkoituksena on edistää liikuntaharrastusta ja erityisesti nuorten pesäpalloilua seuran toiminta-alueella siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä mukaisesti. Kaudelle 2019 seuran tavoitteena on lisätä harrastajamäärää noin yhdeksäänkymmeneen.

Seurassamme on kaksi kilpailujoukkuetta. Joukkue miesten suomensarjassa sekä miesten maakuntasarjassa.

Kilpa-urheilupolun rinnalle kehitämme harrastepesistoimintaa. Tarkoituksenamme on saada kesälle niin aikuisten Sekapesis kuin Ladypesis -ryhmäkin. Lapsille tarjoamme Naperopesistä, Pesiskoulua sekä Pesiskerhoa.

JuPen Suomensarjajoukkue aloittaa kautensa kotiottelulla 11.5 Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan.

Muuta: Juvalla pelataan miesten Superpesistä sunnuntaina 16.6. Kiteen Pallo -90 vs. Koskenkorvan urheilijat sekä naisten Superpesistä lauantaina 13.7. Lappeenrannan Pesäysit vs. Kempeleen Kiri.

Juva Pesiksen nettisivut

Juva Pesis facebookissa