Junioripäällikköhaastattelu: Aurora Mäkinen, Puijon Pesis

Kuka olet? Taustaa sinusta, perustiedot, koulutustausta

Nimeltäni Aurora ja iältäni 21-vuotias. Kotoisin olen Laitilasta, Varsinais-Suomesta, mutta tällä hetkellä asun Kuopiossa. Valmistuin ylioppilaaksi Kuortaneen Urheilulukiosta keväällä 2017, jonka jälkeen opinnot jatkuivat Kuortaneen Urheiluopistolla liikunnanohjauksen perustutkinnon parissa. Kuortaneen Urheiluopistolta valmistun nyt keväällä liikuntaneuvojaksi ja personal traineriksi.

Mitä teet vapaa-ajallasi? Mitä harrastat?

Suurin osa vapaa-ajastani kuluu pesäpallon ja liikunnan ympärillä. Oman harjoittelun sekä pelaamisen, juniorijoukkueiden valmentamisen ja ihmisten terveyden sekä hyvinvoinnin edistämisen ohella ehdottomia suosikkejani ovat luonnossa lenkkeily, laskettelu ja sulkapallon pelaaminen sekä kaikenlainen aktiivinen toiminta.

Miten päädyit junioripäälliköksi? Kauanko olet nyt ollut kyseisessä työssä?

Olin työharjoittelussa seuralla, kun kuulin seuran hakevan uutta junioripäällikköä. Hakemuksessa esitetyt junioripäällikön ominaisuudet täsmäsivät omiin ominaisuuksiini, joten päätin muiden kannustamana tarttua tilaisuuteen ja kokeilla jotain minulle uutta ja erilaista. Olin aiemmin jo miettinyt mahdollista työtä pesäpallon parista. Junioripäällikön töitä olen tähän mennessä tehnyt nyt pari kuukautta.

Millaista on ollut junioripäällikön työ tähän mennessä?

Tähän mennessä junioripäällikön työ on suurimmaksi osaksi ollut uuden opettelua ja työnkuvaan tutustumista sekä kesän pesäpallotapahtumien suunnittelua.

Pelaat tällä kaudella Puijottarissa. Millaista kautta odotat?

Odotan tulevalta kaudelta onnistumisia sekä yksilö- että joukkuetasolla. Puijottarissa pelaamiselta odotan oppivani myös savolaista tuulettamista.

Kerro pesistaustastasi. Kauan olet pelannut? Missä joukkueissa olet pelannut? Mikä on pelipaikkasi?

Aloitin pesäpallon pelaamisen 8-vuotiaana Laitilan Jyskeen F-tytöissä kaverini innostama. Tuleva kausi on siis 14. kausi pesäpallon parissa. Muita seuroja, joita olen kasvattajaseurani Laitilan Jyskeen lisäksi edustanut, ovat Rauman Fera ja Jyväskylän Kirittäret. Ulkopelissä pelaan lukkarina ja sisäpelissä päätehtäväni on eteneminen.

Mitä työtehtäviä kuuluu sinulle junioripäällikön työssäsi?

Junioripäällikkönä työtehtäviini kuuluu pesisliikkarin/liikuntaleikkikerhon ja perhepesiksen suunnittelu- ja organisointitehtävät sekä ohjaaminen. Lisäksi vastaan pesiskoulun ja kouluvierailujen suunnittelusta ja organisoinnista yhdessä pesiskoulurehtorin kanssa. Myös juniorivalmentajien tukeminen ja ohjaaminen sekä junioritoiminnan sidosryhmäyhteistyö päiväkotien, koulujen, lähialueen pesäpalloseurojen sekä muiden urheiluseurojen kanssa kuuluu työtehtäviini junioripäällikkönä.

Puijon Pesis nettisivut

Puijon Pesis facebookissa

Puijottaret facebookissa

Mukaan maakunnalliseen kuntopesikseen?

Savo-Karjalan alueella jokaisessa neljässä maakunnassa pelataan oma aikuisille tarkoitettu kuntopesissarja. Sarjassa pelataan kesän aikana yleensä 8-10 ottelua, jotka pelataan pääsääntöisesti turnausmuotoisena.

Kuntopesikseen voi ilmoittautua mikä tahansa harrasteryhmä, joka haluaa pelata pesistä huumorimielellä ja nauttia pelaamisen ilosta. Sarjassa pelataan sekajoukkueilla (joukkueessa vähintään 3 naista) ja ns. harrastepesis säännöillä, jotka ovat hieman poikkeavat normaalista pesiksen säännöistä. Suurimpina eroina ovat vuoronvaihto sääntö, joka tapahtuu sen jälkeen, kun kaikki sisäpelaajat ovat päässet kerran lyömään ja kolme paloa on syntynyt. Mikäli ensimmäisellä kierroksella palot eivät ole täynnä, niin toista lyöntikierrosta jatketaan, kunnes kolme paloa on täynnä, tai viimeistään silloin kun kaksi kierrosta on lyöty. Muita tärkeimpiä poikkeuksia ovat mm. se, että tolppasyöttö kielletty ja harhaheitolla saa edetä vain yhden pesän yli. Ottelut pelataan naisten kentällä ja naisten pallolla ja etulaittoman rajana käytetään suoraa kotipesä viivaa.

Viime vuonna kuntopesiksellä on maakunnasta riippuen mukana 3-6 joukkuetta, joten uusia joukkueita kaivataan mukaan jokaiseen sarjaan.

Sarjamaksu on 30 € ja lisäksi jokaisen pelaajan tulee lunastaa itselleen PPL:n harrastepassi, vakuutukseton 10 € tai vakuutuksellinen 39 €.

Ilmoittautuminen sarjaan tulee tehdä 15.5 mennessä täällä.

Lisätietoja sarjasta, säännöistä ja muusta kuntopesikseen liittyvistä asioista voi tiedustella aluevastaavalta.

SEURAESITTELY: JUVA PESIS

Juvalla pesäpalloa on pelattu jo 1930 -luvulta alkaen. Ensimmäiset viralliset pesäpallo-ottelut on pelattu paikallisen suojeluskunnan toimesta. Sotien jälkeen pesäpalloharrastusta jatkettiin Juvan Urheilijoiden toimesta.

Kuva suojeluskuntajoukkueesta.

Vuonna 1950 perustettiin pesäpallon erikoiseura Juvan Pallo, joka sai vuonna 1951 Juvan Urheilijoiden suomensarjapaikan. Vuonna 1986 Juvan Pallo nousi miesten ykköspesikseen ja kymmenen vuotta myöhemmin seura pelasi ensimmäisen Superpesis -ottelunsa. Superpesiksessä seura pelasi kolme vuotta.

Kuva 1960 -luvun joukkueesta.

Vuonna 2001 perustettiin toinen pesäpallon erikoisseura Juvan Nuorisopesis. Nuorisopesis pelasi historiansa aikana naisten ja miesten Suomensarjaa sekä maakuntasarjaa. Seuralla on parhaimmillaan ollut 150 lisenssipelaajaa. Viime kaudella seuran lisenssimäärä oli 69 kpl.

Pitkän historiansa aikana Juvasta on tullut perinteikäs pesäpallopaikkakunta, joka tunnetaan varsin hyvin sen sinisestä kentästä.

Juva Pesis ry

Juva Pesis Ry (JuPe) perustettiin 09.01.2019.  Seuran tarkoituksena on edistää liikuntaharrastusta ja erityisesti nuorten pesäpalloilua seuran toiminta-alueella siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä mukaisesti. Kaudelle 2019 seuran tavoitteena on lisätä harrastajamäärää noin yhdeksäänkymmeneen.

Seurassamme on kaksi kilpailujoukkuetta. Joukkue miesten suomensarjassa sekä miesten maakuntasarjassa.

Kilpa-urheilupolun rinnalle kehitämme harrastepesistoimintaa. Tarkoituksenamme on saada kesälle niin aikuisten Sekapesis kuin Ladypesis -ryhmäkin. Lapsille tarjoamme Naperopesistä, Pesiskoulua sekä Pesiskerhoa.

JuPen Suomensarjajoukkue aloittaa kautensa kotiottelulla 11.5 Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan.

Muuta: Juvalla pelataan miesten Superpesistä sunnuntaina 16.6. Kiteen Pallo -90 vs. Koskenkorvan urheilijat sekä naisten Superpesistä lauantaina 13.7. Lappeenrannan Pesäysit vs. Kempeleen Kiri.

Juva Pesiksen nettisivut

Juva Pesis facebookissa

SEURATOIMIJA: Kalle Saarela, Pesä Ysit

Me Savo-Karjalan alueella haluamme tuoda esiin seurojemme tärkeitä puurtajia. Heitä, jotka tekevät vapaaehtois- ja talkootyötä seuroissa ja ovat äärimmäisen tärkeä apu seuroille. Ensimmäisenä vuoron saa Lappeenrannan Pesä Ysien aktiivinen seuratoimija, Kalle Saarela.

Kalle sekä hänen tyttäret Kerttu ja Maija.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen 43-vuotias lappeenrantalainen perheenisä. Olen asustellut lähes koko ikäni Etelä-Karjalassa- Imatralla ja viimeiset vuodet Lappeenrannassa. 

Miten ajauduit pesiksen pariin?

Pesäpallo on aina ollut lähellä sydäntä. Minut on löytänyt 80-luvun lopulta saakka joko Linnalan, Kisapuiston, Ukonniemen tai Vanhiksen katsomosta. Kun vanhempi tyttäreni Maija viitisen vuotta sitten -seitsemän vanhana- kysyi minulta mahdollisuutta päästä pesisjoukkueeseen, ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin soittaa Wili Lantalle ja hoitaa tyttö Pesä Ysien F-tyttöjen joukkueeseen. Myös toinen tyttäreni Kerttu pelaa pesäpalloa Pesä Yseissä. Pesiskipinä sytytettiin tytöille kotikadun pihapeleissä joissa minä sain toteuttaa itseäni lukkarina. Itse en ole pelannut muuta kuin lapsena ja nuorena höntsäpelejä Imatralla, joten onkin hyvä että meidän perheessä pelurit hoitaa pelaamisen ja isukki häärää taustoissa.

Se mitä et minusta tiennyt; olen se nuorukainen joka toi Japanin sotalipun Linnalaan.

Mikä on roolisi seurassa?

Lappeenrannan Pesä Yseissä roolini on tällä hetkellä seuran hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Olen myös DC-ikäisten tyttöjen joukkueenjohtaja, sekä vastaan seuran tuomaritoiminnasta.

Mikä on vapaaehtoistyössä / talkootyössä parasta?

Vapaaehtoistyössä parasta on se, että tiedät työsi menevän suoraan lasten ja nuorten parhaaksi. Oma mottoni on se, että mitä useammin ja kauemmin lapsi on treeneissä tai peleissä, niin sitä vähemmän aikaa ja mahdollisuuksia hänelle jää hölmöilyihin. Palkkatyössäni poliisissa näen päivittäin sen mitä liiallinen joutenolo nuorille tekee. Mitä useampia lapsia kavereineen saa terveen ja kehittävän harrastuksen pariin pois kaupungilta ja kauppakeskuksista maleksimasta- sitä parempi.

Miten kannustaisit muita hakeutumaan seuroihin talkoolaiseksi, vapaaehtoistyöntekijäksi?

Seuroissa on paljon mahdollisuuksia tehdä talkoo- ja vapaaehtoistyötä. Lasten ja nuorten parissa toimiminen, edustuksen peleissä kahviossa avustaminen tai esim. miehille hyvin sopiva remonttiringissä toimiminen minkä tuloksena rakennettiin muun muassa Vanhiksen VIP-tila. Mahdollisuuksia osallistua on monia ja mielellään otamme auttavia käsiä vastaan. Ja kuten sanoin, lopulta kaikki työ menee meidän lasten ja nuorten parhaaksi.

Itse olen aktiivisesti monessa mukana pesiksen ulkopuolellakin; paikallispolitiikasta ammattijärjestötoimintaan. Pesäpalloyhteisössä olen saanut tutustua todella hienoihin ihmisiin.

Millaista pesiskesää odotat?

Odotan tulevasta pesiskesästä kiireistä mutta palkitsevaa. Jälleen kerran kesäloma on saatu sellaiseen ajankohtaan mikä mahdollistaa mahdollisimman tehokkaasti kesän lasten ja nuorten leireille osallistumisen. Kesä on pesisihmiselle parasta aikaa!

Iso kiitos Kallelle haastattelusta ja mukavaa pesiskesää!

Savo-Karjalan johtoryhmän kokous 2/2019

Alueen johtoryhmä kokoontui keskiviikkona 10.4. Tanhuvaaran Urheiluopistolla.

Savo-Karjalan alueen johtoryhmä kokoontui keskiviikkona 10.4. Tanhuvaaran Urheiluopistolla. Kokous oli toinen tämän vuoden puolella, ensimmäinen pidettiin helmikuussa Varkaudessa.

Puheenjohtaja Rauno Airas avasi kokouksen ja kävi avauksen jälkeen läpi tiedotettavia asioita, joita olivat mm. PPL:n johtokunnan kokousterveiset sekä 30.3. pidetyn seurajohtajakoulutuksen palaute.

Seuraavana asialistalla oli talousseuranta ja tilastot. Tilastojen osalta kävimme läpi joukkuemäärät ja siinä erityisesti aluesarjojen joukkuemäärät. Ilmoittautumiset ovat päättyneet, JunnuSuperia ja kuntopesistä lukuunottamatta, joten joukkuemääriä pystyi vertailemaan aiempien vuosien lukuihin. Erityisesti ilahdutti tämän vuoden F-poikien joukkuemäärä, johon on tullut kuusi joukkuetta lisää viime vuoteen verrattuna! Seurat ovat tehneet hyvää työtä uusi joukkueita perustaessa.

Seurakierrokselta oli myös hyviä uutisia kerrottavana! Saamme tänä vuonna uusia pesiskouluja mahdollisesti useammallekin paikkakunnalle ja seurojen asettamien tavoitteiden mukaan lisenssimäärämme olisi taas nousemassa tänä vuonna! Alueen toimintasuunnitelman etenemisessä olemme hyvässä vauhdissa. Jokaisella osa-alueella olemme saaneet asioita liikahtamaan eteenpäin. Paljon jäi myös tehtävää, mutta hyvällä alulla ollaan.

Kokouksen loppupuolella oli vielä vuorossa tiimien kuulumiset. Muun muassa kilpailutiimin puolelta terveiset olivat, että aluesarjan otteluohjelmat saadaan näinä päivinä valmiiksi myös F-ikäisien osalta. Tuomaritoiminnan osalta oli positiivista kerrottavaa; tuomarikoulutuksiin on osallistunut suuri joukko ihmisiä ja C-tasolle olemme saaneet erittäin paljon uusia tuomareita! Myös aikuisten harrastepesiksessä on hyvää pöhinää. Uusia joukkueita ollaan saamassa kuntopesissarjaan ainakin Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

Loppuun vielä alueen puheenjohtajan Rauno Airaksen terveiset ja kommentit alueemme alkuvuoden tekemisestä.

Savo-Karjalan alueen puheenjohtaja Rauno Airas.

Miten sinun mielestäsi Savo-Karjalan alueen toiminta on lähtenyt käyntiin tälle vuodelle?

Savo-Karjan alueen toiminta käynnistyi siten, että seurakehittäjä Ville Pulkkinen siirtyi eteläiselle alueelle Aluevastaavaksi ja alueella aloitti seurakehittäjänä Mona Hupli- Kotiranta. Mona on tuonut joukkueeseemme uusia hyviä tuulia ja aloitteellisuutta. Seurakierrokselta olemme saaneet Savo-Karjalan aluetyölle hyvää palautetta sekä myös hyviä aloitteita toiminnan kehittämiseen.

Miltä sinun mielestäsi johtoryhmän työskentely näyttää?

Aluejohtoryhmämme on kokoontunut tämän vuoden aikana kaksi kertaa. Kokousten sisältö on perustunut vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja strategian tavoitteiden käsittelemiseen. Kokouksissa on ollut hyvä ja keskusteleva henki. Keskusteluissa on noussut huomioon otettavaksi aluetyöhön ja viestinä eteenpäin, kehitettäviä asioita, joihin tulee ja pitää paneutua, että seurat kokevat saavansa tukea ja edellytyksiä toimintansa kehittämiseen.

Sinut valittiin helmikuussa Pesäpalloliiton johtokunnan 1. varapuheenjohtajaksi. Miltä Pesäpalloliiton toiminta näyttää varapuheenjohtajan silmin?

Yksi liike, yksi talous toimintamallin alla olemme toimineet 1.1.2018 alkaen. Strategia ja visio on tehty liittokokousten päätöksillä aina vuoteen 2022 asti, jolloin pesäpalloliike täyttää 100 vuotta. Johtokunnan tärkeimpiä tehtäviä on viedä kokonaisvaltaisesti strategian viitoittamia asioita eteenpäin yhdessä henkilöstön ja seurojen kanssa. Johtokunnasta käsin katsottuna muutoksen tekeminen ei ole mikään läpihuuto juttu, vaan muutosta tulee työstää ja viedä eteenpäin jämerästi ja pitkäjänteisesti.

Onnistumisen yksi tunnusmerkeistä on, että onnistutaan luomaan avoin ja keskusteleva ilmapiiri, jossa otetaan huomioon erilaiset näkemykset päämäärään pääsystä. Tavoitteena toimintojen kehittyminen ja lajin aseman vahvistuminen strategian mukaisesti.

Hyvä seuraväki. 

Tässä yhteydessä esitän kiitokseni viime syksynä saamastani tuesta. Yritän toimia luottamuksenne arvoisesti ja jatkaa hyvässä sekä avoimessa keskustelevassa hengessä kanssanne.

Myös osoitan kiitokseni Savo-Karjalan aluevastaava Pirjolle ja seurakehittäjä Monalle.

SAVO-KARJALAN PESISKOULUT, OSA 1

Kevään ja kesän mittaan julkaisemme lisää artikkeleita, koskien alueemme pesiskouluja. Tänään ensimmäisessä osassa keskitymme 6.4. pidettyyn pesiskoulurehtori /-ohjaajakoulutukseen sekä Puurtilan Kisa-Poikien pesiskouluun 2019.

Tämän vuoden pesiskoulurehtorin / -ohjaajan koulutus pidettiin lauantaina 6.4. Rautjärvellä. Koulutukseen osallistui 12 ohjaajaa Savo-Karjalan eri seuroista. Koulutus koostui kahdesta demo-osiosta, joissa aiheena olivat pesiskoulun koulukierrokset sekä pesiskoulun sisältö, demotunti. Liikuntatuokioiden jälkeen jatkettiin ruokailuilla ja iltapäivällä ohjelmassa oli teoriaosuus ohjaajana toimimisesta, pesiskoulun toteutuksesta sekä jatkumosta pesiskoulun jälkeen. Iltapäivällä ohjaajat pääsivät myös suunnittelemaan pesiskoulun toteutusta ja sisältöä omalle seuralleen.

Alueemme seurakehittäjä Mona auttaa ja tukee seuroja pesiskoulun suunnittelussa ja toteutuksessa. Olemme valinneet tälle vuodelle muutaman seuran, joiden kanssa erityisesti panostamme pesiskoulun toteutukseen tänä vuonna ja alueena autamme suunnittelussa, koulukierroksissa ja toteutuksessa. Yksi seuroista on Puurtilan Kisa-Pojat Varkaudesta.

Olemme pitäneet muutaman palaverin Varkaudessa, joissa olemme lähteneet alusta asti liikenteeseen suunnittelemalla hieman uudenlaista pesiskoulua tälle vuodelle. Olemme panostaneet koulukierroksiin, ennakkoilmoittautumiseen, pesiskoulun sisältöön sekä jatkumoon.

Tänään maanantaina 15.4. aloitimme PKP:n kanssa koulukierrokset Varkaudessa. Olemme sopineet jokaisen luokan kanssa 30min esittelytuokiot, joissa ohjaamme pesiskoulutunneilla leikittäviä pelejä ja leikkejä. Jo ensimmäisen päivän aikana tavoitimme yhteensä 120 lasta. Vielä on seitsemän päivää koulukierroksia jäljellä ja monta lasta tavoitettavana. Tästä on hyvä jatkaa!

PKP:n pesiskerhon ilmoittautuminen avautuu seuran nettisivuilla 12.5. Kaikkien sunnuntaina ilmoittautuneiden kesken arvotaan 3kpl jäätelölahjakortteja. Pesiskerho alkaa 27.5. ja on kaksi kertaa viikossa; toinen kerta omalla lähikentällä ja torstaisin yhteinen pelikerta kaikille pesiskerholaisille Kämärillä. Pesiskerho päättyy 13.7. teemapäivään, joka järjestetään Kämärillä. Teemapäivässä mm. rastiseikkailua koko perheelle, pesiskerholaisten pelitapahtuma sekä oheistapahtumaa mm. pomppulinnaa, polkuautoja sekä sumopainia. Päivä päättyy naisten maakuntasarjan otteluun. PKP tarjoaa pesiskerhon täysin ilmaisena!

Otimme haastatteluun PKP:n pesiskerhorehtorin Jessi Korhosen.

Olet ensimmäistä vuotta PKP:n pesiskerhorehtorina. Miten ajauduit tähän tehtävään? – Olin edellisenä kesänä jäätelökioskin myyjänä ja olen talvella pitänyt liikuntakerhoa PKP:lla. Koska pidin liikuntakerhon pitämisestä niin työnantajani tarjosi minulle tätä työtä.

Aloititte koulukierrokset tänään. Miltä ensimmäinen päivä vaikutti? – Ensimmäinen päivä oli erittäin onnistunut. Kaikki esittelyt sujuivat hyvin ja ongelmitta.

Mitä odotat kesän pesiskerholta? Oletko luottavaisin mielin teidän pesiskerhon suhteen? – Odotan erittäin mukavia ja vauhdikkaita hetkiä lasten ja pesäpallon kanssa. Olen luottavaisin mielin, koska koulukierroksilta tuli heti erittäin hyvää palautetta.

Puurtilan Kisa-Pojat facebookissa

Puurtilan Kisa-Pojat nettisivut

Tuomarihaastattelu: Jere Lindberg

Kuka olet, mistä tulet?

  • Olen Jere Lindberg, 18-vuotias lukiolainen Imatralta

Oletko pelannut pesistä itse?

  • Kyllä, olen pelannut pesistä nuorena, mutta lopetin noin 11-vuotiaana.

Miten ajauduit tuomariksi? Milloin tuomaripolkusi alkoi?

  • Tuomariurani alkoi vuonna 2013. Olin jo silloin lopettanut oman peliurani pesiksessä, mutta minua pyydettiin myöhemmin lähtemään mukaan tuomaritoimintaan ja siitä se sitten lähti.

Mikä tuomaroinnissa on parasta?

  • Parasta tuomaroinnissa ovat omat onnistuneet suoritukset peleissä.

Mikä tuomari olet mieluiten?

  • Pelituomari

Minkä takia tuomariksi kannattaa ryhtyä? Miten kannustaisit muita ryhtymään tuomariksi?

  • Tuomariksi kannattaa ryhtyä monesta eri syystä. Tuomarointi antaa erilaista näkökulmaa pesäpalloon kuin pelaaminen, tuomaroinnin kautta saa paljon kavereita ja tuomaroinnista voi saada myös hyvän kesätyön.

Mitä on Pienpesis eli JunnuSuper?

Pienpesistä voivat pelata kaikki pesiksestä kiinnostuneet – niin koululaisryhmät, seurojen omat juniorit kuin pesiskoululaiset. Otteluita järjestettäessä tulee osallistuville joukkueille löytää mahdollisimman taitotasoltaan tasavahvoja vastustaa ja siten tiukkoja pelejä.

Pelin idea

Pelien keskeisiä tavoitteita ovat tekemällä oppiminen, lasten ja aikuisten aktivoiminen sekä hauskanpito. Pienpesiksessä joukkueen etu, kuten loppuun asti voiton tavoittelu, antaa tilaa ennakkoluulottomalle yrittämiselle, kannustamiselle ja yksilöiden kehittymiselle. Otteluissa voi pelata vastakkain hyvin erilaisia joukkueita alkaen pelikokemuksesta ja joukkueen kokoonpanosta. Kehittävien pelien aikaansaamiseksi vetäjältä  toivotaan “pelisilmää” peluutuksessa sekä sopivaa tilanantoa pelaajien omille pelitilanneratkaisuille.

Pelaajat saattavat pelata elämänsä ensimmäistä peliä ja tuomarit tuomita sitä. Tehdään siitä yhdessä positiivinen kokemus.” 

Pienpesiksen säännöt

Säännöt lyhyesti:
•Turnaus pelataan pienpesiksen säännöillä. •Joukkueessa on 5-7 pelaajaa. Ulkopelaajien määrä (5-7 kpl) päätetään pelinjohtajien keskinäisellä sopimuksella pelikohtaisesti.
Lukkari vaihtuu vuoroparin vaihtuessa. Muita ulkopelipaikkoja kierrätetään kolmen lyöjän välein.. •Joukkueen lyöntijärjestys arvotaan pelin alussa.
•Pelin kesto 2 täyttä vuoroparia. Vuoropari vaihtuu kahden lyöntikierroksen jälkeen. •Yhden lyöjän aikana voi tulla vain yksi vapaataival (2 väärää). Tämän jälkeen väärät syötöt ovat mitättömiä.
•Tolppasyöttöä voi käyttää, mikäli sisäpelaajien taitotaso sen mahdollistaa.
Harhaheitosta voi edetä seuraavalle pesälle.
•Hutunkeitto tulee suorittaa ennen pelin alkamista. Pelin lopuksi kokoonnutaan kiilaan.

Savo-Karjalan JunnuSuper

Savo-Karjalan alueella JunnuSuper on ollut suosittua. Viime vuonna pelattiin yhteensä 36 pelipäivää, 150 ottelua ja mukana oli 41 joukkuetta. Mukana on ollut sekä pesiskoulujoukkueita että jo valmiiksi olemassa olevia joukkueita.

Tänä kesänä JunnuSuperia pelataan neljällä eri alueella; Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa sekä Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Pelit pelataan pääosin arki-iltoina.

Tälle kesälle JunnuSuperin pelaamiseen tuli muutoksia. Pesispassilla ei voi enää pelata JunnuSuperia vaan pelaajalle täytyy lunastaa joko tulokaslisenssi tai juniorilisenssi.

Tulokaslisenssi
2007 ja myöhemmin syntyneet
Pelaajille, joilla ei ole aiempaa kilpailulisenssiä
27e sis. Vakuutus (12e ilman vakuutusta)

Juniorilisenssi
2007 ja myöhemmin syntyneet
50e sis. Vakuutus (35e ilman vakuutusta)

Lisenssin pääset ostamaan täältä

JunnuSuper sarjaan ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen JunnuSuperiin on käynnissä täällä. Ilmoittautuminen on avoinna 30.4. asti. Pesiskouluryhmät voivat ilmoittautua 1.5.-20.6. aikana.

Ilmoittautumisen jälkeen tehdään otteluohjelmat, jotka tulevat joukkueille tietoon toukokuun alkupuolella.

JunnuSuper päiväleirit

JunnuSuperin päiväleirejä järjestetään myös tulevana kesänä. Tänä vuonna päiväleirit järjestetään Lappeenrannassa, Kuopiossa sekä Joensuussa. Päiväleirit ovat seuran järjestämiä ja näille päiväleireille voi poikkeuksellisesti osallistua myös pesispassin lunastaneet pelaajat.

Päiväleiri on pääosin tarkoitettu -06 ja myöhemmin syntyneille joukkueille ja pesiskouluryhmille.  Voi ilmoittautua pienpesis- tai 9 vs.9 – sarjaan. Pelejä tulee päivän aikana. 1-3/joukkue. Joukkue päättää itse pelimäärän. Päiväleirin passi on 20-25€/pelaaja. Vanhemmat ja ohjaajat 0€.  Passi sisältää pelit, ruokailun Burger Kingissä  ja Hop Lop – sisäänpääsyn.

Päiväleirien ajankohdat eikä sisällöt ole vielä selviä. Seurat tiedottavat päiväleireistä kevään aikana.

Lisätiedot: Mona Hupli-Kotiranta Seurakehittäjä Savo-Karjala p. 040 761 3068 mona.hupli-kotiranta@pesis.fi


Ensimmäinen seurajohtajakoulutus pidetty!

Päivän ensimmäinen puhuja oli Joensuun Mailan urheilutoimenjohtaja Petri Pennanen.

Savo-Karjalan alue järjesti viime lauantaina ensimmäisen seurajohtajakoulutuksen. Koulutus järjestettiin Tanhuvaaran Urheiluopistolla Savonlinnassa. Koulutus oli tarkoitettu seurojen puheenjohtajille ja johtokunnan jäsenille, työntekijöille sekä koko seuraväelle.

Päivä koostui kahdesta puhujasta ja heidän luennoistaan. Aamulla aloitettiin Joensuun Mailan urheilutoimenjohtaja Petri Pennasen luennolla aiheesta ”Kuinka rakennan menestyvän tiimin”. Tämän luennon jälkeen oli lounaan vuoro ja sen jälkeen jatkettiin Palloliiton kehityspäällikön, Veli-Matti Rinnetmäen, luennolla ”Vapaaehtoisten johtaminen.”

Pennasen pitämä luento menestyvän tiimin rakentamisesta oli hyvin mielenkiintoinen ja sisälsi paljon omakohtaisia kokemuksia. Luennossa kävimme läpi mm. taustalukuja seuratoiminnasta, seuratoiminnan laatua ja sen kehittämistä sekä Joensuun Mailan superpesisjoukkuetta, tietä kohti Suomenmestaruutta kaudella 2018.

Iltapäivän luento Veli-Matti Rinnetmäen pitämänä sisälsi työkaluja ja ajatuksia seuratyöhön ja vapaaehtoisten rekrytoimiseen sekä johtamiseen. Rinnetmäki kertoi ja näytti materiaaleja omalta ajaltaan Vantaan Jalkapalloseuran toiminnanjohtajana.


Kokonaisuudessaan koulutus oli erinomainen sekä antoi paljon vinkkejä ja ajateltavaa seurojen arkeen. Luennoitsijat olivat huippuluokkaa ja heillä oli vankka tietämys asiasta sekä omakohtaisia kokemuksia jaettavaksi. Rinnetmäen teettämän kyselyn mukaan myös koulutukseen osallistuneet seurojen edustajat olivat tyytyväisiä koulutuksen antiin!

Seurajohtajien tukeminen on painopisteenä alueellamme. Aiomme jatkossakin järjestää seurajohtajille sekä johtokunnalle tarkoitettuja koulutuksia. Lauantain koulutuksessa kartoitimme seuraväen näkemyksiä tärkeistä ja tarpeellisista koulutuksien aiheista, joten jatkossa varmasti tulossa lisää mielenkiintoisia ja hyödyllisiä koulutuksia!

Pesäpallon lisenssikauden 2019-2020 myynti on avattu!

Pesäpallon lisenssit ja passit kaudelle 2019-2020 ovat nyt myynnissä lisenssikaupassa. Hankkimalla lisenssin huhtikuun aikana tai passin 30.6.2019 mennessä valitsemaasi tuotteeseen liittyvän vakuutuksen katsotaan olleen voimassa 1.4.2019 alkaen.

Lisenssi vaaditaan kaikilta pöytäkirjaan merkityiltä pelaajilta ja tuomareilta virallisissa pesäpallo-otteluissa sekä pelinjohtajilta Superpesiksessä, Ykköspesiksessä, suomensarjassa, nuorten Superpesiksessä ja B-poikien SM-sarjassa. Oman lisenssivaihtoehdon lisäksi tuomarina ja pelinjohtajana on lupa toimia millä tahansa pelaajalisenssillä.

Maaliskuun puolella ostettujen lisenssien ja passien voimassaolo alkaa 1.4.2019.

Oikea lisenssivaihtoehto? – Uutuutena tulokaslisenssi!

Nuorten pelaajien osalta lisenssivaihtoehdon määrittää ikä ja aikuispelaajien osalta sarjataso. 12-vuotiaille ja tätä nuoremmille hankitaan juniorilisenssi. 13-19-vuotiaille tytöille ja 13-18-vuotiaille pojille oikea lisenssivaihtoehto on nuorisolisenssi.

Aikuisten osalta lisenssivaihtoehdon määrää ylin sarjataso, jolla pelaaja pelaa. Tarvittaessa lisenssi pitää korottaa kesken kauden ylempää sarjatasoa vastaavaksi. Korottaminen onnistuu samalla tavoin kuin lisenssin osto eli henkilön tiedot syötetään järjestelmään, valitaan uuden sarjatason mukainen lisenssi ja järjestelmä antaa maksettavaksi lisenssien välisen erotuksen.

Tulokaslisenssi on uutuus lisenssivalikoimassa. Tulokaslisenssin hankkivat vuonna 2007 ja myöhemmin syntyneet pelaajat, joilla ei ole ollut aiemmin kilpailulisenssiä. Tulokaslisenssi sisältää Pesispassin eli vapaan sisäänpääsyn kaikkiin Superpesiksen ja muiden Pesäpalloliiton sarjojen runkosarjan otteluihin kaudella 2019.

Verkko-osto antaa henkilölle valittavaksi vain lisenssit ja passit, jotka ovat hänelle syntymäajan perusteella mahdollisia.

Lisenssin osto

Lisenssit ja passit hankitaan verkkopalvelusta. Samalla kertaa on mahdollisuus lunastaa lisenssi yhdelle tai useammalle henkilölle. Vahvistettuaan ostoskorin sisällön maksu tulee suorittaa verkkopankissa tunnin sisällä.

Passien hankkiminen on myöhemmin mahdollista myös PESIS-applikaation kautta.

Lisenssiin on ensisijaisesti liitetty OP:n Sporttiturva-vakuutus, johon liittyy useita etuja. Alle 12-vuotiailla Sporttiturva on voimassa myös muiden lajiliittojen alaisissa urheilulajeissa. Mikäli henkilölle hankitaan vakuutukseton lisenssi, vastaavan vakuutuksen tulee olla voimassa koko pesäpallon lisenssikauden ajan.

Lisäksi seuran on mahdollista nimetä lisenssiyhteyshenkilö, joka pääsee luomaan koontilaskuja ja näkemään seurakohtaisen luettelon lisenssin hankkineista henkilöistä.

Lisätiedot

Kaikki tarvittavat tiedot ja ohjeistukset pesäpallon lisensseihin liittyen ovat löydettävissä osoitteesta www.pesis.fi/kilpailu/lisenssit.

Pesäpalloliitossa lisenssiasioissa palvelee Ilona Näätänen | ilona.naatanen(ät)pesis.fi | 040 777 9001

Uutinen: Pesäpalloliitto ry